search
top

Miód z cynamonem

Miód kremowany z dodatkiem cynamonu. Delikatna rzecz, taki miód z cynamonem. Trzeba miodek delikatnie mieszać z aromatycznym cynamonem, dać mu dojrzeć, smak cynamony musi ułoży się z delikatną słodyczą miodu. Trwa to kilka dni. Efektem jest doskonale harmonijny miód z cynamonem. Świetny do kawy, ale i na chlebek doskonale pasuje. Uwielbiają go dzieci, często dodają do chrupek z mlekiem i mają cynamonową rozkosz śniadanka… Miód dostarcza zdrowej , szybko przyswajalnej energii, a cynamon lekko pobudza, podnosi ciśnienie, dobra rzecz na początek dnia.
Cynamon znany jest od niepamiętnych czasów, a produkuje się go z kory drzewa Cinnamomum verum, chociaż nie tylko. Drzewo to można spotkać w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Wzmiankuje je już stary testament Biblii, a także tradycyjna medycyna chińska. Stosowano go do pobudzenia, przy bólach miesiączkowych, jako preparat rozgrzewający. Dziś wiemy, że zawiera sporo manganu, żelaza, błonnika i wapnia. Ma właściwości obniżające cholesterol (podobnie jak imbir). Wspomaga leczenia cukrzycy i silnie hamuje rozwój infekcji drożdżaków. Niektóre badania wskazują, ze zmniejsza tępo rozprzestrzeniania się komórek rakowych, a miód z cynamonem przynosi poprawę przy bólach stawów. Cynamon poprawia pamięć, hamuje rozwój bakterii. Jest niezastąpiony w walce z trądzikiem, skutecznie zwalczając wypryski skóry. Ostatnie badania zdają się wskazywać, że w dużym stopniu zapobiega chorobie alzheimera.
Połączenie miodu z cynamonem daje nam doskonały produkt i wspaniałym smaku i właściwościach. Lubiany przez dzieci i dorosłych. Trudno się mu oprzeć, a i powodów ku temu specjalnie nie widać. Bez wątpienia warto tego spróbować!

top